Hyvä työhakemus keskittyy olennaiseen ja on persoonallinen. Työhakemuksen tehtävä on myydä osaamisesi työnantajalle. Työnantaja saattaa joutua lukemaan satoja hakemuksia – tee siis itsestäsi muistettava näiden vinkkien avulla!
Etsitkö töitä? Katso avoimet työpaikat ja lähetä työhakemuksesi mahdollisimman pian!
Hyvä työhakemus myy osaamisesi työnantajalle, näin onnistut:
1. Ole ytimekäs mutta persoonallinen
Hyvä työhakemus on korkeintaan yhden A4:n pituinen. Kaiken oleellisen mahduttaminen yhteen sivuun voi kuitenkin olla haasteellista. Keskity olennaiseen ja ilmaise asiat mahdollisimman tiiviisti.
Kaikkea ei silti kannata kertoa mahdollisimman lyhyesti, sillä silloin et jää niin helposti työnantajan mieleen. Laita työhakemukseesi jokin pieni ja kiinnostava yksityiskohta, jonka ansiosta erotut joukosta. Kerro esimerkiksi lyhyt ja hauska, työhön jollakin tapaa liittyvä tarina lapsuudestasi. Ota työhakemusta kirjoittaessasi huomioon työpaikka, johon haet. Mitä virallisempi työ, sitä virallisempi hakemus ja toisinpäin.
2. Panosta työhakemuksen aloitukseen
Ensivaikutelma on tärkeä – myös kirjoitetussa tekstissä. Kiinnitä huomiota siihen, että hakemuksesi aloitus on mielenkiintoinen. Yleinen, mutta ei kovin kiinnostava aloitus on esimerkiksi: ”Olen 23-vuotias kauppatieteiden kandi.” Tylsän ja tavanomaisen aloituksen sijaan kannattaa perustella persoonallisesti heti ensimmäisessä lauseessa, miksi hakee paikkaa. Seuraavaksi kannattaa kertoa, miksi olisit oivallinen valinta kyseiseen tehtävään.
3. Perustele työhakemuksessa sopivuutesi tehtävään
Työhakemuksessa tulisi olla otsikko, josta selviää, mitä tehtävää haet. Itse hakemuksessa tulee kertoa, miksi sopisit tehtävään ja miksi olet kiinnostunut työstä. Ole yksityiskohtainen ja esitä konkreettisia esimerkkejä – niin vältät yleisimmät kliseet. Joka toinen hakija kirjoittaa olevansa vastuuntuntoinen ja sosiaalinen. Perustele siis väitteesi!
Kannattaa myös lukea tarkkaan, mitä ominaisuuksia työpaikkailmoituksessa toivotaan hakijalta. Kun toistat näitä sanoja hakemuksessasi ja perustelet kyseiset ominaisuudet esimerkein, ei hakemuksesi voi mennä kovin pahasti pieleen.
4. Kerro työkokemuksestasi
Hyvä työhakemus sisältää lyhyen kuvauksen viimeisimmästä työpaikastasi. Mitkä olivat tehtäväsi, vastuualueesi ja saavutuksesi? Kerro myös, mitkä ovat olleet haasteellisimpia ja mielenkiintoisimpia työtehtäviäsi. Mainitse viimeisimmän työsuhteesi kesto. Kirjoita lisäksi lyhyesti muusta oleellisesta työkokemuksestasi, osaamisestasi, opiskeluista ja taidoista, joita voit hyödyntää haettavassa tehtävässä.
5. Muista työhakemuksen perustiedot
Työhakemuksen tulee sisältää myös joitakin perustietoja. Kerro, milloin voit aloittaa ja ilmoita palkkatoiveesi, jos sitä on pyydetty. Jos sinulla on suosittelijoita, lisää heidän yhteystietonsa ja tittelinsä hakemukseen. Yksi tai kaksi suosittelijaa on hyvä määrä, ja heidän tulisi liittyä luontevasti hakemaasi paikkaan. Muista liittää CV hakemukseen, ja laita hakemuksen loppuun vielä kontaktitietosi.
6. Työhakemus kannattaa aina tarkastaa lopuksi
Anna jonkun toisen lukea työhakemus ennen sen lähettämistä. Näin mahdolliset kirjoitusvirheet löytyvät, ja voit saada muutaman hyvän parannusehdotuksen. Jos lähetät hakemuksen sähköpostilla, lähetä se ensin itsellesi. Siten näet, onko hakemus kunnossa ja ovatko liitteet sekä muut tarvittavat tiedot viestissä niin kuin niiden tulee olla. Muista välttää myös nämä virheet työhakemuksessa.
Hyvän työhakemuksen tsekkilista
- Ole ytimekäs mutta persoonallinen
- Panosta työhakemuksen aloitukseen
- Perustele työhakemuksessa sopivuutesi tehtävään
- Kerro työkokemuksestasi
- Muista työhakemuksen perustiedot
- Lopuksi: Tarkasta työhakemus
Ja ei kuin kynä sauhuamaan ja töitä hakemaan! Laura.fi tarjoaa monipuolisesti avoimia työpaikkoja, älä missaa elämäsi duunia! Muista luoda itsellesi myös Laura Osaajaprofiili.
Katso myös ilmainen kesätyönhaun livevalmennuksemme: ”Näin löydät ja nappaat kesätyöpaikan”. Valmennuksessa saat parhaat opit kesätyönhakuun ja otat ensimmäiset askeleet kohti elämäsi kesätyöpaikkaa. Valmennuksen aikana saat vinkkejä myös CV:n ja työhakemuksen kirjoittamiseen.