vinkit anonyymiin rekrytointiin

Anonyymi rekrytointi onnistuu näillä vinkeillä

Marko Siren Anonyymi rekrytointi, Rekrytointi

Anonyymi rekrytointi (myös sokkorekrytointi tai nimetön rekrytointi) on yksi keino yhdenvertaisuuden ja hakijoiden tasapuolisen kohtelun varmistamiseen rekrytoinnissa.

Mitä tarkoittaa anonyymi rekrytointi?

Anonyymin rekrytoinnin ideana on, että työnhakijoiden henkilökohtaisia piirteitä koskevat tiedot kuten esimerkiksi nimi, ikä, sukupuoli, ulkonäkö ja äidinkieli ovat piilossa hakijoiden alkukarsinnan aikana ja tulevat esiin vasta haastatteluvaiheessa.

Helposti ajatellaan, että anonyymi rekrytointi olisi työkalu pelkästään yhdenvertaisuuden varmistamiseen ja hakijavertailun helpottamiseen, mutta siitä on mahdollista saada paljon muutakin käyttöarvoa. Seuraavassa on viisi tiukkaa vinkkiä, miten saat anonyymistä rekrytoinnista täyden hyödyn. Vinkit anonyymiin rekrytointiin on tarkoitettu erityisesti HR-asiantuntijoille, jotka osallistuvat rekrytointeihin yhdessä rekrytoivien esihenkilöiden kanssa.

1. Houkuttele hakijoita kertomalla anonyymistä rekrytoinnista työpaikkailmoituksessa

Anonyymi rekrytointi on enemmän kuin pelkkä työnantajan sisäinen prosessi, jollaiseksi se helposti mielletään. Kertomalla anonyymistä rekrytoinnista työpaikkailmoituksessa voit rakentaa myös työnantajakuvaa ja houkutella rekrytointiin loistavia hakijoita, jotka saattaisivat muuten jättäytyä pois.

Anonyymistä rekrytoinnista voi kertoa esimerkiksi rekrytointi-ilmoituksen alussa tai lopussa seuraavanlaisella tekstillä:

“Arvostamme yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta työyhtesössämme ja kannustamme monenlaisista taustoista tulevia hakemaan meille töihin. Käytämme haussa anonyymin rekrytoinnin menetelmää, jossa hakijan nimi, yhteystiedot sekä muut henkilöön viittaavat tiedot ovat piilossa haastatteluun saakka. Kerrothan hakemuksessasi siis tehtävän kannalta olennaisesta osaamisestasi ja kokemuksestasi.”

2. Ohjeista hakijoita hakemuksen täytössä

Työnhaku anonyymiin rekrytointiin tapahtuu aivan normaaliin tapaan, eikä hakijoiden sinänsä tarvitse tehdä mitään erityistä sen vuoksi, että haussa käytetään anonyymiä rekrytointia. Hakijoita on kuitenkin hyvä ohjeistaa olemaan kirjoittamatta henkilötietoja sellaisiin kohtiin, joihin niitä ei ole tarpeen kirjoittaa.

Ohjeistuksen voi tehdä luontevana osana rekrytointi-ilmoitusta tai hakemuslomakkeeseen sijoitettujen lyhyiden ohjetekstien avulla. Anonyymiin rekrytointiin voi toki ottaa käyttöön myös erillisen lomakepohjan, jossa ohjeistukset sekä maininnat anonyymistä rekrytoinnista tulevat valmiina. Oheisessa kuvassa on esimerkki, jossa anonyymin rekrytoinnin ohjeistus on valmiina lomakepohjassa.

Esimerkki anonyymin rekrytoinnin ohjeistuksesta lomakepohjassa

3. Helpota hakijavertailua keskittymällä olennaisiin valintakriteereihin

Mieti, mitkä tiedot ovat oikeasti relevantit alkukarsinnan aikana ja piilota muut tiedot. Näin hakijavertailussa pääsee keskittymään helpommin olennaisiin valintakriteereihin, eikä silmä edes vahingossa pääse kiinnittymään epäolennaiseen seikkaan kuten valtavirrasta poikkeavaan etu- tai sukunimeen.

Seuraavassa lista yleisimmistä tiedoista, jotka anonyymissä rekrytoinnissa useimmiten piilotetaan:

  • Etunimi ja sukunimi
  • Syntymäaika
  • Sukupuoli
  • Puhelin
  • Sähköposti
  • Osoite, postinumero, postitoimipaikka, maa
  • Ulkoisen profiilin linkki
  • Valokuva
  • Suosittelijat
  • Liitetiedostot
  • Työnantajan nimi (työkokemustiedoissa)

4. Ohjaa ja tue esihenkilöitä anonyymin rekrytoinnin käytössä

Anonyymin rekrytoinnin pilotoinnissa ja lanseerauksessa saumattomaksi osaksi rekrytointikäytäntöä voi olla hyvä lähteä liikkeelle pienin askelin. Yksi tapa on lähteä pilotoimaan anonyymiä rekrytointia esimerkiksi pienessä pilottijoukossa, johon kuuluu muutama HR-asiantuntija ja rekrytoiva esihenkilö. Toinen tapa on antaa kaikkien halukkaiden hyödyntää anonyymiä rekrytointia omissa rekrytoinneissaan milloin vain.

Anonyymin rekrytoinnin käyttö ei suinkaan ole teknisesti vaikeaa. Suurempi kynnys voikin muodostua siitä, että anonyymin rekrytoinnin käytöstä ei ole aiempaa kokemusta. Hyppy tuntemattomaan voi siis olla kynnys itsessään.

Avoin tiedonvälitys, ohjeistus, tuki sekä käytännön esimerkit ja kokemusten jakaminen auttavat madaltamaan kynnystä. Ytimekäs ja selkeä ohjeistus sekä HR:n tuki rekrytoiville esihenkilöille ovatkin ensiarvoisen tärkeitä onnistumistekijöitä anonyymissä rekrytoinnissa.

5. Erotu joukosta

Etenkin suuret kaupungit kuten Vantaan kaupunki ovat ottaneet rohkeita askelia anonyymin rekrytoinnin käytössä ja saaneet siitä myös mediahuomiota. Yleisesti ottaen anonyymi rekrytointi on kuitenkin monelle melko uusi juttu, ja niinpä sitä hyödyntämällä voi hyvinkin erottua joukosta. Ole siis rohkea, tee asioita eri tavalla kuin muut ja toimi suunnannäyttäjänä muille.

Katso myös: