videohaastattelu

Oletko sähköisen rekrytoinnin edelläkävijä?

Kaarlo Vennervirta Ajankohtaista, Blogi

Videoiden käyttö osana rekrytointia on ollut tuloillaan viimeiset kymmenen vuotta, mutta vasta nyt niiden käyttö yleistyy kiihtyvää vauhtia. Hidasta siis on uusien toimintatapojen tulo rekrytointiin, vaikka itse ideaa kannatetaan.

Videoiden osalta hidas kehitys on johtunut myös sopivien työkalujen puutteesta. Toki videoita on ollut helppoa tehdä aiemminkin, mutta pelkällä hakijan ja/tai työnantajan videoesittelyllä ei saada täyttä hyötyä irti.

Interaktiivinen videohaastattelu on avannut uusia mahdollisuuksia ja antanut vauhtia videoiden käyttöön.  Nuoret työnhakijat ovat tottuneet videoiden käyttöön somessa ja sen myötä kynnys videon käyttöön työnhaussa on heillä matala. Tämä vaikuttaa yleistymiseen omalta osaltaan.

On yllättävää, että videohaastattelujen käytössä suurempi kynnys on yleensä rekrytoijalla, eikä työnhakijalla. Rekrytointiprosessi on speksautunut uomiinsa ja sen muuttaminen on merkittävä hidaste uudistumiselle.

Rekrytoija joutuu videohaastattelussa ottamaan ensimmäisen askeleen, esiintymään ja näyttämään mallia. Vastaavasti haastateltavan on helppo tulla mukaan videohaastatteluun, kun rekrytoija näyttää esimerkkiä.
Työnhakijan on mukavaa näin nähdä, että kommunikointi on arkisen luontevaa. Filmitähdeksi ei tarvitse tekeytyä.

Koska interaktiivinen videohaastattelu on nykypäivänä teknisesti varsin helppo toteuttaa, se sopii hyvin osaksi rekrytointia kuin rekrytointia. Monet videohaastatteluja tehneet rekrytoijat ovat käyttäneet sitä niin johtotehtäviin, asiantuntijatehtäviin kuin harjoittelijapaikkoihin.

Selkeitä etuja videohaastattelusta ovat lisäksi mm:
–  Säästää aikaa ja kustannuksia
–  Luo modernin työnantajakuvan
–  Suuret etäisyydet tai eri aikavyöhykkeet eivät ole este haastattelulle
–  Hakijoista saa nopeasti persoonallista tuntumaa
–  Helppo keino selvittää hakijan kielitaito
–  Esiintymiskyky ja vuorovaikutustaidot selviävät hetkessä
–  Vältytään turhilta kasvokkain tehtävistä haastatteluista

Jos videohaastattelut eivät linkity rekrytointijärjestelmään, ne eivät ole osa yhtenäistä sähköistä rekrytointiprosessia, vaan muodostavat haastatteluvaiheessa rinnakkaisen menettelytavan. Rekrytointijärjestelmän tarkoitus on tehostaa ja helpottaa rekrytointiprosessia ja jos tietoja pitää kaivaa useista eri järjestelmistä, tehokkuus kärsii.

Tällaisten tilainteiden välttämiseksi LAURA™ -järjestelmään on integroitu yhteistyökumppanimme Recruitby.netin näppärä videohaastattelutyökalu. Integraation avulla LAURA™:ssa näkyvistä hakijan tiedoista löytyy myös kaikki videohaastattelutyökalun kautta kerätty hakijaan liittyvä materiaali. Kun kaikki tiedot ovat samassa paikassa, kaikki hakijat saavat tasavertaisen kohtelun.

Jatkossa on mahdollista hoitaa myös videoihin liittyvä viestintä LAURA™:n kautta, sekä kerätä tilastoinnin ja raportoinnin kannalta olennaista tietoa videotyökalun puolelta LAURA™:n raporttitoimintoon.

Näitä ominaisuuksia, kuten kaikkea muutakin, kehitämme asiakkaiden toiveiden mukaan. Kuulemme mieluusti sinunkin mielipiteesi aiheesta!